fbpx
raud blogi pilt

Rauavaegusaneemia – probleem, mis kimbutab paljusid naisi

Aneemia on seisund, mille korral punaste vereliblede arv või hemoglobiini kontsentratsioon neis on normist madalam. Aneemia tekib siis, kui kehas ei ole piisavalt hemoglobiini hapniku transportimiseks elunditesse ja kudedesse. Selline seisund tekib tihti naistel ja lastel.

Rauavaegusaneemia on enimlevinud aneemia tüüp, mis tekib siis, kui kehas ei ole piisavalt rauda. Raud on üks olulisemaid mineraalaineid meie kehale. See on vajalik mitmete oluliste funktsioonide, sealhulgas hapniku transportimise, energia tootmise ja immuunsüsteemi tugevdamise jaoks. 

Miks kimbutab rauavaegusaneemia just naisi ja kuidas seda ennetada?

Statistika ja sümptomid

Aneemia mõjutab hinnanguliselt poolt miljardit 15-49 aastast naist üle maailma. 2019. aastal kannatas aneemia all 30% (539 miljonit) mitterasedatest ja 37% (32 miljonit) rasedatest vanuses 15–49 aastat.

Aneemia sümptomid on järgmised:

  • väsimus
  • pearinglus või peapööritus
  • külmad käed ja jalad
  • peavalu
  • õhupuudus, eriti pingutusel

Raske aneemia võib põhjustada tõsisemaid sümptomeid, sealhulgas:

  • kahvatud limaskestad (suus, ninas jne)
  • kahvatu nahk ja küünte all
  • kiire hingamine ja südame löögisagedus
  • pearinglus püsti tõusmisel
  • kergesti tekkivad verevalumid

Aneemiat võivad põhjustada mitmed tegurid: toitainete puudus, ebapiisav toitumine (või toitainete ebapiisav omastamine), infektsioonid, põletikud, kroonilised haigused, günekoloogilised haigused ning pärilikud punaste vereliblede häired. Rauapuudust, mis on peamiselt tingitud ebapiisavast toiduga saadavast rauast, peetakse kõige levinumaks aneemiat põhjustavaks toitainepuuduseks. A-vitamiini, folaadi, B12-vitamiini ja riboflaviini puudused võivad samuti põhjustada aneemiat nende spetsiifilise rolli tõttu hemoglobiini sünteesis ja/või erütrotsüütide tootmises. 

Peamiselt vaevlevad just naised rauapuuduse käes, sest naine kaotab iga kuu menstruatsioonitsükli käigus verd ja sellega koos langeb ka tema raua tase veres. Ka spordi tegemise protsess tarbib palju rauda (sest sportimise käigus läheb vaja palju hapnikku) ning sporti tegev naine on seetõttu väga suures riskirühmas. 

raud blogi vahepilt
Kuidas ennetada rauapuudust? 

Rauapuuduse ennetamiseks tuleb jälgida ennekõike toitumist:

  1. Süüa rauarikkaid toiduaineid nagu liha, kala, teraviljad, kaunviljad, rohelised köögiviljad (nt. brokoli) ja maitseroheline (till, petersell, majoraan jms).
  2. Süüa C-vitamiini rikkaid toiduaineid, sest need aitavad raual paremini imenduda. Selleks on näiteks paprika, erinevad marjad (eriti astelpaju) ja tsitruselised puuviljad.
  3. Vältida koos rauarikka toiduainega kaltsiumirikka toiduaine söömist. Kaltsium takistab raua imendumist. Kaltsiumirikkad toiduained on näiteks piimatooted. 

Kui on teada, et raua imendumine on häiritud seedetrakti haigustest tingituna, siis tuleb kindlasti pöörduda arsti poole. Ärritunud soole sündroom ja igapäevaselt esinevad seedeprobleemid võivad olla takistavaks teguriks raua imendumisel. 

Kindlasti on üheks ennetamise viisiks ka regulaarne tervisekontroll. Menstrueerivatel naistel on soovitatav vähemalt kord aastas lasta kontrollida hemoglobiini ja ferritiini taset veres. Hemoglobiini normväärtus üle 18.aastasel naisel peab olema 121 – 150. Ferritiin näitab rauavarusid organismis ja isegi kui hemoglobiin on korras võib juhtuda, et ferritiini tase on väga madal (alla 10). Sel juhul soovitavad arstid tavaliselt juba sekkuda ja hakata võtma toidulisandit. 

Rauddiglütsinaat on hea rauavorm, mis imendub hästi ega tekita seedeprobleeme.

Kui arst on andnud soovituse tarbida rauda lisandina, siis on soovitatav valida toidulisand, milles raud on rauddiglütsinaadi vormis. Rauddiglütsinaat on kõige parema imenduvusega ja parima biosaadavusega vorm. Lisaks peaks toidulisandil juures olema ka C-vitamiin. 

Nutridreami raud on hea valik raualisandina, kuna NutriDream kasutab oma tootes Albion®-i patenteeritud rauddiglütsinaati (Ferrochel™), mille kvaliteeti on tunnustanud Euroopa Toiduohutusamet (EFSA, European Food Safety Authority). Ferrochel™ esineb kelaadi kujul, kus raud on seotud kahe aminohappega, mille tulemusena moodustub rauddiglütsinaat. Aminohape glütsiin läbib sooleseina kergelt, mistõttu imendub rauddiglütsinaat hästi ning sellega kaasneb vähem seedehäireid. Raua imendumise soodustamiseks on lisatud tootesse ka C-vitamiini. Kokku sisaldab 1 kapsel Nutridreami rauda 45mg rauda ja 100mg C-vitamiini. Loodusliku komponendina sisaldab Nutridreami raud ka Eestis kasvatatud ja kuivatatud aedpeterselli. Oma koostiselt sisaldab petersell rohkelt C-, K- ja A-vitamiini ning mineraalainetest kaltsiumit, rauda, magneesiumit ja folaati. 

Pea meeles, et raua lisandit ei tohi tarbida koos kohvi ja/või piimatoodetega.

Blogi koostas Diana Zintšenko

https://www.nutritiontherapy.ee/

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Liitu uudiskirjaga
ning saadame sulle 10 nippi, millega saad tagada endale parima unekvaliteedi. Lisaks saad 10% soodustust esimeselt ostult!
0
    0
    Sinu ostukorv
    Sinu ostukorv on tühiTagasi poodi