fbpx

Kuidas toetada oma seedimist jõuluperioodil?

Käes on pühadeaeg ja sellega kaasnevad toredad koosviibimised, maitsvad pidusöögid ja paraku sageli ka seedevaevused. Jõulude sünonüümiks on mõnusad pühadeaegsed söögid, näiteks nagu seapraad hapukapsaga või verivorstid, samuti piparkoogid ja muud maiustused, kuid see ei tähenda, et seedesüsteem peaks kannatama. Selles blogiartiklis jagame praktilisi nõuandeid, kuidas on seedimist võimalik pühadeperioodil toetada, võimaldades täiel rinnal nautida pidustusi.

  • Võta söömisel aeg maha 

Üks lihtsamaid, kuid tõhusamaid viise seedimise toetamiseks on rahulik, aeglane söömine ja korralik toidu mälumine. Pühadeajal on lihtne sattuda pereringis teistega vesteldes hoogi ja hakata liiga tempokalt sööki sisse ahmima. Toidu põhjalik närimine on aga seedimisele ülivajalik. Närimine lagundab toidu väiksemateks osakesteks, muutes seedeensüümide töö lihtsamaks ja soodustades toitainete optimaalset omastamist. On teaduslikult tõestatud, et kehv toidu mälumine on seotud toitainete vähenenud imendumisega.

Pea meeles, et toitu põhjalikult närides aitad soolestikus asuvale seedesüsteemile kaasa protsessis, kus tahke toit muutub vedelaks, selleks, et ta saaks siseneda peensoolde. Mälumisel tekib sülg ja mida kauem närida, seda rohkem sülge tekib. Sülg aitab alustada seedimisprotsessi suus, lagundades osa toidus sisalduvatest süsivesikutest ja rasvadest. Näiteks väga oluline süsivesikuid lagundav seedeensüüm amülaas alustab oma tööd süljenäärmete abil juba suus.

Korralik mälumine aitab vältida potentsiaalselt tekkivat kõhupuhitust, kõrvetisi ja muid seedehäireid. Samuti aitab aeglane söömine vähendada ülesöömist. Täiskõhutunne saabub kiiremini, sest seedesüsteemil on piisavalt aega, et saata ajule signaali, et kõht on täis.

  • Joo piisavalt, kuid mitte toidukorraga samal ajal

Hüdratsiooni säilitamine on üldise tervise jaoks ülioluline ja see mängib olulist rolli ka seedimise toetamisel. Vesi aitab lagundada toitu, hõlbustab toitainete imendumist ja hoiab seedetrakti niisutatuna. Pühade ajal kiputakse sööma kõrge soola- ja suhkrusisaldusega toitu, mis võib põhjustada dehüdratsiooni ehk vedeliku puudust. Soovitame võimalusel vältida liigselt töödeldud toidu (näiteks töödeldud lihatoodete) tarbimist. Samuti viib organismist vett välja alkohol.

Soovitame jälgida, et olenemata pidustustest oleks päeva jooksul joodud vähemalt 1,5 liitrit puhast vett. Korrektne aeg vee joomiseks on pigem 30 minutit enne söömist või 1 tund peale söömist, sest toidukorraga samaaegselt juues pikeneb seedimisprotsess. Taimeteed, nagu piparmündi- või kummelitee, võivad samuti soodustada seedimist ja aidata vähendada puhitust.

  • Muuda oma pühadeaegne toidulaud tervislikumaks

    Tervislikum toiduvalik aitab samuti kaasa paremale seedimisele. Siin on soovitused pühadeaegse toidulaua korrigeerimiseks:

    1. Asenda rasvane loomaliha kalaga. Näiteks lõhe on suurepärane Omega 3 rasvhappe allikas. Omega 3 rasvhape toimib põletikuvastaselt.
    2. Lisa roogadele rohkelt köögivilju. Köögiviljad sisaldavad seedimist toetavad kiudaineid ning aitavad vältida kõhukinnisust. Näiteks valmista erinevaid köögivilja salateid. Ära unusta lisada salatitele ka lehtköögivilju.
    3. Piira magusa tarbimist. Eelista lisatud suhkruga toodetele puuvilju ja marju.
    4. Ära tarbi transrasvu sisaldavaid tooteid. Neid sisaldavad väga tihti kondiitritooted. Kui pakendi infolehel on koostisainena kirjas „osaliselt hüdrogeenitud rasv“, siis see viitab transrasvade sisaldusele antud tootes.
    5. Kui on teada, et suurem pidusöök toimub õhtul, siis ära nälgi päeva esimeses pooles eesmärgiga, et siis jaksab rohkem õhtul süüa. See on nii seedimisele kui organismile tervikuna väga kurnav.
  • Füüsiline liikumine kiirendab seedimist 

Füüsilise aktiivsuse taseme säilitamine pühade ajal ei ole kasulik mitte ainult üldisele tervisele, vaid toetab ka seedimist. Regulaarne treening aitab stimuleerida seedetrakti lihaseid, soodustades toidu tõhusat liikumist läbi seedesüsteemi. Uuringud näitavad, et isegi mõõdukas füüsiline aktiivsus, näiteks kiire jalutuskäik pärast sööki, võib parandada seedimist ja vähendada puhitust. Leidke võimalusi liikumiseks ka pühade ajal. Olgu selleks perega jalutuskäik, pidulik tantsusessioon või sõprusmäng.

  • Söö fermenteeritud toiduaineid ja vajadusel toeta oma seedimist probiootikumitega

Fermenteeritud ehk hapendatud toiduained sisaldavad kasulikke baktereid, mis on kõhule head ja aitavad lisaks tugevdada immuunsust. Head hapendatud toiduained on näiteks hapukapsas, hapukurk, keefir, maitsestamata jogurt, aga miks mitte ka kimchi  (vürtsikas hapendatud köögiviljade segu). 

Kui on aga vaja kiiremat toimet, siis saab appi võtta ka probiootikumi toidulisand. Probiootikumi toidulisandis asuvad kasulikud bakterid, mis aitavad seedimist, lagundades seedimatuid kiude, mis muidu võivad põhjustada kõhupuhitust. Mitmed teadusuuringud on näidanud, et probiootikumid võivad ennetada gaaside tekkimist ja leevendada kõhukinnisuse ja kõhulahtisuse sümptomeid. On leitud, et eriti kasulikud bakterid on Bifodo ja Lactobacillus perekondadesse kuuluvad bakterid. Neid on seostatud ka ärritunud soole sündroomi sümptomite leevendamisega.

Nutridream probiootikumid sisaldavad viite erinevat piimhappebakteri tüve, mille seas on nii Lactobacillus kui ka Bifidobaktereid. Need sobivad suurepäraselt seedeprobleemide korral tarbimiseks nii pühade perioodil kui ka pärast suuri pidustusi. 

 

NutriDream´i meeskond soovib kõigile rahulikku ja tervislikku jõuluaega!

Blogi koostas Diana Zintsenko 

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Liitu uudiskirjaga
ning saadame sulle 10 nippi, millega saad tagada endale parima unekvaliteedi. Lisaks saad 10% soodustust esimeselt ostult!
0
    0
    Sinu ostukorv
    Sinu ostukorv on tühiTagasi poodi