fbpx

Väsimus, lihaskrambid ja pikem treengingust taastumise aeg võivad anda märku magneesiumipuudusest

Sageli tunneme end pärast pikka talve väsinu ja kurnatuna. Küsisime toitumisterapeudilt ja treenerilt Kendra Vainolt, mis võib seda põhjustada ja mis me ise selle vastu teha saame.

 

Ühes meie varasemas intervjuus tutvustasid enda tegemisi toitumise ja treeningute vallas. Kuidas on sul vahepealsel keerulisel treeningpiirangute ajal läinud?

Rühmatreeninguid ei saanud juhendada detsembri keskpaigast jaanuari lõpuni see oli justkui puhkus. See oli minu jaoks huvitav kogemus, sest viimased kümme aastat olen puhanud reisides. Hoidsin end vormis jõusaalis käies ja koduste treeningvahenditega oma kontsept-tunde läbi tehes. Samuti käisin aktiivselt suusatamas ja uisutamas. Et vorm koormuse vähenemisel käest ära ei läheks, muutus iseeneslikult ka toitumine. Panin tähele, et kodus olles tunnen end hästi vaid kahe toidukorra ja ühe vahepalaga päevas.

Personaaltreeninguid ma vahepeal ei andnud. Küll aga soovisid suuremad trennifännid paar korda nädalas minu juhendamise järgi treenida. Vastuvõttudega sain jätkata Kaalukirurgia- ja Toitumisteraapia keskustes ka piirangute ajal.

Milliseid probleeme sa tervisenõustajana sageli näed?

Kõige rohkem näen toitumisprobleeme, mis tulenevad valmistoitude suurest osakaalust menüüs. Sel juhul näitab toitumisanalüüs küllastunud rasvhapete ehk nn loomsete rasvade liigtarbimist, köögiviljade vähesust menüüs ning sellest tulenevalt ka vitamiinide ja mineraalainete puudust. Sageli tarbitakse normist vähem B- ja D-vitamiini. Probleemiks on ka suhkrurikaste toitute pikaaegne liigtarbimine, mis võib põhjustada magneesiumi ja teiste mineraalainete puudust organismis. Kahjuks on magneesiumipuudust tavalise vereprooviga keeruline kindlaks teha, sest kogu kehas olevast magneesiumist on vaid 1% vereringes ning ülejäänud 99% hoopis luu- ja lihasrakkudes.

 

Miks on magneesium meie kehale oluline?

Magneesium osaleb meie kehas enam kui 300 ensüümi töös. Ta reguleerib mitmeid biokeemilisi ja füsioloogilisi protsesse: ainevahetust, energia tootmist, närvitalitlust, luukoe ülesehitust, lihaste lõõgastamist, sh südamelihase töö reguleerimist.

Magneesiumipuudusest annavad märku väsimus, närvilisus, lihaskrambid ja pikem treeningust taastumise aeg. Selle all võivad kannatada ka need, kelle menüü sisaldab palju rasvu, nagu näiteks ketogeensete dieetide pidajad.

Üldjuhul katab magneesiumivajaduse tasakaalustatud toitumine. Küll aga on haigusi ja ravimeid, mis võivad takistada magneesiumi imendumist organismis.

Mida sa soovitad väsimuse ja kurnatuse korral?

Eelkõige soovitan puhata ja vaadata üle oma toitumine ning vajaduse korral pidada nõu toitumisspetsialistiga. Oluline on piisav ööuni, abi võib olla ka treeningukoormuse ajutisest vähendamisest.

Väsimuse vastu võivad aidata magneesiumirikkad toiduained. Näiteks võib magneesiumipuudusest anda märku vastupandamatu soov šokolaadi järele. Šokolaadi põhikomponent kakao on suure magnesiumisisaldusega, mistõttu soovitataksegi tarbida just rohke kakaosisaldusega tumedat šokolaadi.

Magneesiumipuudus mõjutab ka neurotransmitterite ehk virgatsainete tööd. Need on olulised biokeemilised ained, mis rahustavad aju ja soodustavad lõõgastumist. Abi võib olla B-grupi vitamiinidega rikastatud magneesiumi toidulisandist.

 

Kevadeks meie energiatase sageli langeb. Kuidas sellest võitu saada ja kevadele reipalt vastu minna?

Soovitan süüa täisväärtuslikku ja võimalikult vähe töödeldud toitu, kus oleks palju vitamiine ja mineraalaineid. Ainuüksi rasvade, süsivesikute ja valkude vahekorra jälgimine menüüs ei tähenda tasakaalustatud toitumist. Oluline on ka toitainete mitmekesisus. Kevadväsimuse peletamiseks tasub eelistada magneesiumirikkaid toiduaineid, nagu toortatar, seemned, pähklid ning rohelised aed- ja köögiviljad.

Praegusel ajal ei tasu unustada ka immuunsuse toetamist. Selleks tasub oma menüüsse lisada rohkem C-vitamiini. Huvitav fakt on, et näiteks punases paprikas on 100 grammi kohta üle kolme korra rohkem C-vitamiini kui apelsinis. Toitumisalaste küsimuste või probleemide korral võib minu poole julgelt pöörduda.


Sel aastal on harukordne lumine talv nautige värskes õhus liikumist ja talviseid spordialasid!

 

Allikas: NutriDreami intervjuu toitumisterapeuti ja treeneri Kendra Vainoga

 

 

Seotud tooted

Liitu uudiskirjaga
ning saadame sulle 10 nippi, millega saad tagada endale parima unekvaliteedi. Lisaks saad 10% soodustust esimeselt ostult!
0
    0
    Sinu ostukorv
    Sinu ostukorv on tühiTagasi poodi