fbpx

Tsink ja selle vajalikkus meie kehale

Tsink on meie organismile oluline mikromineraal. See on vajalik paljudes rakulistes protsessides, nagu ensüümide töös, valgu- ja DNA-sünteesis ning rakkude jagunemises. Lisaks toetab tsink organismi kasvu ja arengut. Tsink aitab hoida luid, juukseid, küüsi, nahka ja nägemist normaalsena ning toetab kognitiivset talitlust. Tsinki esineb enamjaolt luudes ja lihastes, kuid meestel on seda rohkesti ka eesnäärmes. Tsingidefitsiidi tagajärjel häiruvad kasv, areng ja paljunemine, samuti immuunsüsteemi ja maitsmisretseptorite normaalne areng.

  • Tsink ja immuunsus. Tsingi mõju immuunsüsteemile on palju uuritud ning on leitud, et tsink toetab immuunrakkude kasvu ja funktsioneerimist. Nimelt on näidatud, et tsingi vähesus organismis mõjutab negatiivselt T- ja B-rakkude arengut ning arvu. Samuti on tsink oluline oksüdatiivset stressi põhjustavate radikaalide lagundamises ohutumateks ühenditeks. 

Tsingi mõju viirusinfektsioonidele, eriti külmetushaigustele, on uuritud laialdaselt, kuid tulemused on vastakad. Andmete metaanalüüsist on ilmnenud, et tsingipreparaadid ei hoia otseselt ära külmetushaiguse sümptomite, nagu kurguvalu ja nohu kujunemist, kuid lühendavad nende kestust. Seega sõltub tsingi efektiivsus sellest, kui kiiresti hakatakse tsingipreparaate esimeste sümptomite ilmnemisel manustama.

  • Tsink ja nahk. Tsink on vajalik rakkude jagunemiseks ning aitab hoida nahka normaalsena. Lisaks toetab tsink immuunrakke, mis aitavad võidelda nahahaava põletikuliste protsesside vastu. Tsink toimib sageli kombinatsioonis teiste komponentidega, näiteks C-vitamiiniga, et soodustada haava paranemist.
  • Tsink ja nägemine. Tsink, mida esineb palju silmakudedes, on oluline pimedas nägemiseks ning kombinatsioonis antioksüdandiga pidurdab kollatähni kärbumist.
  • Tsink ja viljakus. Naistel reguleerib tsink hormonaalsel tasandil ovulatsiooni ja epiteelkoe arengut reproduktiivsüsteemis. Meestel toetab tsink spermide moodustumist, arvu ja kvaliteeti ning lisaks aitab hoida vere testosteroonitaset.

 

Kust saab tsinki?

Toidus esineb tsinki palju juustus, lihas, munas, krabides ja pähklites. Imendumist soodustavad aminohapped ja happeline keskkond ning pärsivad kaltsiumi ja raua liigsus, fütaatide rohkus toidus ning keskkonna happelisuse vähenemine.

 

Tsingi vähesus organismis

Normaalse mitmekülgse toitumise korral tsingidefitsiiti ei kujune, kuid vanurid ja rasedad, samuti veganid ja vegetaarlased on defitsiidist siiski ohustatud. Nimelt sisaldab taimne toit hulgaliselt fütaate, mis tsingiga seondudes häirivad mineraalaine imendumist. Tsingidefitsiidi põhjuseks võivad olla kestev stress, seedetrakti haigused, rauapreparaatide liigne kasutamine ning alkoholism. Defitsiidi tunnused on tugev väsimus, isutus, maitse- ja lõhnataju vähenemine, steriilsus ja hilinenud suguküpsus, ebaregulaarne menstruaaltsükkel.

 

Tsink toidulisandites

Tsinki kasutatakse tihti külmetushaiguste korral. Samuti tuleb tsinki sisaldavaid toidulisandeid võttes meeles pidada, et nende tarvitamine võib vähendada teatud ravimite efektiivsust (antibiootikumidest kinoliinid ja tetratsükliinid, lisaks tiasiiddiureetikumid ning reumatoidartriidi raviks kasutatav penitsillamiin) ning põhjustada kõrvaltoimeid, nagu kõhulahtisust, iiveldust ja peavalusid. Suurtes annustes tsingi kasutamine pika aja vältel võib põhjustada ka vasedefitsiiti.

 

NutriDreami tsink (20 mg) C-vitamiini ja brokoliga

Peamine komponent tsink esineb kapslites tsinkdiglütsinaadi vormina ning pärineb ettevõttest Albion Laboratories. Võrreldes teiste tsingi vormidega tagab tsinkdiglütsinaat toidulisandi parema imendumise ja biosaadavuse (joonis)  ning vähendab kõrvaltoimete esinemise sagedust. Tootesse on lisatud antioksüdandina ka C-vitamiini, et aidata kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele, kaitsta rakke oksüdatiivse stressi eest ning soodustada kollageeni moodustumist nahas. Taimse komponendina sisaldab NutriDreami toidulisand ka brokoli-idude ekstrakti, milles on rohkelt vitamiine ja mineraalaineid. Lisaks on brokolis ka teisi tervisele kasulikke ühendeid, nagu sulforafaani, mis soodustab seedimist ja aitab vähendada põletikku.

Joonis. Tsinkdiglütsinaadil on võrreldes tsinklükonaadiga parem biosaadavus

Kasutatud kirjandus

  • Blasiak, J., Pawlowska, E., Chojnacki, J., Szczepanska, J., Chojnacki, C., Kaarniranta, K. (2020). Zinc and autophagy in age-related macular degeneration. International Journal of Molecular Sciences, 21(14), 4994.
  • DiSilvestro, R. A., Dardenne, M., Joseph, E. (2020). Comparison of thymulin activity with other measures of marginal zinc deficiency. Biological Trace Element Research, 199,  585–587.
  • DiSilvestro, R. A., Koch, E., Rakes, L. (2015). Moderately high dose zinc gluconate or zinc glycinate: effects on plasma zinc and erythrocyte superoxide dismutase activities in young adult women. Biological Trace Element Research, 168, 11–14.
  • Ellinger, S., Stehle, P. (2009). Efficacy of vitamin supplementation in situations with wound healing disorders: results from clinical intervention studies. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 12(6), 588–595.
  • Euroopa Toiduohutusameti (EFSA, EU Food Safety Agency) poolt aktsepteeritud tervisealased väited, komisjoni määrus (EL) nr 432/2012.
  • Fallah, A., Mohammad-Hasani, A., Colagar, A. H. (2018). Zinc is an essential element for male fertility: a review of Zn roles in men’s health, germination, sperm quality, and fertilization. Journal of Reproduction and Infertility, 19(2), 69–81.
  • Gammoh, N. Z., Rink, L. (2017). Zinc in infection and inflammation. Nutrients, 9(6), 624–649.
  • Gandia, P., Bour, D., Maurette, J. M., Donazzolo, Y., Duchène, P., Béjot, M., Houin, G. (2007). A bioavailability study comparing two oral formulations containing zinc (Zn bis-glycinate vs. Zn gluconate) after a single administration to twelve healthy female volunteers. International Journal for Vitamin and Nutrition Research, 77(4), 243–248.
  • Garner, T. B., Hester, J. M., Carothers, A., Diaz, F. J. (2021). Role of zinc in female reproduction. Biology of Reproduction, 104(5), 976–994.
  • Hulisz, D. (2003). Efficacy of zinc against common cold viruses: an overview. Journal of the American Pharmacists Association: JAPhA, 44(5), 594–603.
  • López-Chillón, M., Carazo-Díaz, C., Prieto-Merino, D., Zafrilla, P., Moreno, D. A., Villaño, D. (2018). Effects of long-term consumption of broccoli sprouts on inflammatory markers in overweight subjects. Clinical Nutrition (Edinburgh, Scotland), 38(2), 745–752.
  • Mayo clinic: zinc supplement https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-zinc/art-20366112.
  • Singh, M., Das, R. R. (2013). Zinc for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews, 18(6), CD001364.
  • Zilmer, M., Soomets, U., Rehema, A., Altraja, S., Mahlapuu, R., Porosk, R., Zilmer, K., Kullisaar, T., Kilk, K., Kairane, C., Salum, T. (2015). Inimkeha põhilised biomolekulid (meditsiiniliselt tähtsamad ülesanded). Inimorganismi metabolism (biokemism ja kliinilised aspektid). Tartu Ülikool.
  • The health benefits of broccoli. https://www.medicalnewstoday.com/articles/266765.
  • Ugarte, M., Osborne, N. N. (2014). Recent advances in the understanding of the role of zinc in ocular tissues. Metallomics, 6(2), 189–200.
  • Wessels, I., Maywald, M., Rink, L. (2017). Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients, 9(12), 1286–1329.
  • Yanaka, A. (2018). Daily intake of broccoli sprouts normalizes bowel habits in human healthy subjects. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 62(1), 75–82.

Seotud tooted

Liitu uudiskirjaga
ning saadame sulle 10 nippi, millega saad tagada endale parima unekvaliteedi. Lisaks saad 10% soodustust esimeselt ostult!
0
    0
    Sinu ostukorv
    Sinu ostukorv on tühiTagasi poodi