fbpx
seedimine

5 nippi toitumisterapeudilt seedeprobleemide leevendamiseks

Seedeprobleemid võivad tekkida ootamatutel hetkedel. Sellised mured nagu
kõhupuhitus, raskustunne, valu ja kinnisus on tuttavad tunded paljudele. Statistika aga näitab, et naistel on antud sümptomid sagedasemad kui meestel. Naistel võivad seedeprobleemid võimenduda menstruatsiooni või menopausi  ajal. Mõni mure võib küll viidata tõsisemale haigusele, kuid enamikel juhtudel on ebamugavuste leevendamiseks võimalik midagi ise ära teha. Toitumisterapeut Diana Zintšenko jagab Sulle 5 head nippi, mida teha seedeprobleemide leevendamiseks.

1. Mälu toitu korralikult läbi

Meie seedimine algab suust. Seedeensüüm, amülaas, alustab teatud süsivesikute lagundamist juba suus. On äärmiselt oluline toitu korralikult mäluda, et kergendada ensüümide tööd. Seedesüsteemi ülesanne on lagundada toitu võimalikult väikesteks osakesteks, et viia ülejäänud osakesed vereringesse ja rakkudesse. Nii saab alata meie keharakkudes energia tootmise protsess. Kui me ei mälu toitu korralikult läbi, siis on maol ja soolestikul keerulisem suuri toidutükke lagundada ja selleks kulub ka rohkem aega. See aga tekitab puhitust ja raskustunnet kõhus. Klassikaline soovitus, et mäluda tuleb nii mitu korda, mitu hammast sul suus on, kehtib ikka. 

2. Pea toidukordade vahel pausi

Seedesüsteemile on vaja anda aega toidu lagundamiseks. Korrektne on toidukordade vahel oodata umbes 3-4 tundi. Selle aja sees ei tohiks uut toitu peale kuhjata. Pausi pikkus sõltub ka sellest, mida söödi. Näiteks liha seedimiseks kulub oluliselt kauem aega, kui mõne puu- või köögivilja seedimiseks. Toidukordade vahelise pausi ajal võiks tarbida vedelikke (vett), kuid tahke toidu tarbimist tasub vältida.

3. Kombineeri oma taldrikule vähem toiduaineid

Kui seedeprobleemid on muutunud regulaarseks, siis on soovitatav muuta oma toidukorv seedimisele sõbralikumaks. Taldrikul võiks korraga olla maksimaalselt 5 erinevat toiduainet, millest enamiku moodustavad köögiviljad. Loomse valgu allikaid (liha, kala, muna, piimatooted) võib ühe toidukorra kohta olla ainult üks. Näiteks, kui taldrikul on liha, siis sinna juurde ei ole soovitatav panna lisaks ka hapukoort, kodujuustu või teist sorti liha/kala. Süsivesiku (nt. teravilja) osakaal peaks olema umbes ¼ taldrikust. Kindlasti on soovitatav vältida toidukordade järgset magusa (ka puuvilja) söömist ja vedelike peale joomist. Toidukorraga samal ajal juues pikendame seedeprotsessi ja suurendame tõenäosust, et me ei mälu toitu korralikult läbi.

toidulaud
4. Suurenda oma menüüs kiudainete hulka

Peamine põhjus, miks kõhukinnisus tekib on kiudainete vaene menüü. Kiudained aitavad toidul soolestik kiiremini läbida ja tekitavad seeläbi paremat täiskõhutunnet. Kiudained on ka abiks kõhus elavatele headele bakteritele, kes kaitsevad soolestiku tervist ja tugevdavad immuunsust. Tänapäeva kiire elutempo juures on paljude inimeste toitumine muutunud kiudainete vaeseks, sest tarbitakse palju kiirtoitu ja liigselt töödeldud/rafineeritud toitu. Kiudainete parimateks allikateks on:

– köögiviljad
– puuviljad, marjad
– pähklid, seemned
– kaunviljad
– teraviljad

Teraviljade puhul on oluline jälgida, et menüüs oleks täisteravilju. Need sisaldavad oluliselt rohkem kiudaineid kui töödeldud teravili. Näiteks riisi ja makaroni peaks eelistada süüa täisterariisi ja täistera makaronina. Ka jahutoodete tarbimisel peab jälgima, et nad oleksid valmistatud täistera jahust.

Soolestiku mikrofloora mängib väga olulist rolli meie kõhutervises ja üleüldises tervislikus seisundis. Lisaks piisavale kiudainete tarbimisele peaks tarbima seedeprobleemide leevendamiseks kasulikke baktereid sisaldavaid probiootikume. Näiteks Nutridreami probiootikum sisaldab viite erinevat piimhappebakteri tüve ja on sobilik igapäevaseks kasutamiseks ja regulaarsete kõhuprobleemide leevendamiseks.

5. Uuri, kas sul on mõne toiduaine suhtes talumatus/tundlikkus

Vahel ei aita eelmainitud kodused esmased abinõud ja mured jäävad kimbutama ka siis, kui menüü on korrigeeritud ja toitumine regulaarne. Siis tasub kahtlustada võimalikke toidutalumatusi. Kõige sagedamini esinev talumatus on piimasuhkru ehk laktoositalumatus. Sellise kahtluse korral tuleb pöörduda arsti juurde ja teha vastavad analüüsid. Harvadel juhtudel võib esineda ka piimavalgu talumatus, kuid seda arstid ei diagnoosi. Kui on kahtlus, et kõhupuhituse põhjustajaks on piimatooted, siis võiks proovida lühiajaliselt piimatoodete vältimist ning jälgida, kas sümptomid leevenevad. Igal juhul tasub toidutalumatuse kahtluse korral pöörduda arsti poole ja konsulteerida vastava väljaõppega toitumisterapeudiga.

Põhireegel seedeprobleemide esinemisel on mitte neid ignoreerida. Üldiselt ei kao need iseenesest vaid pigem süvenevad ajas. Lihtsate nippidega on võimalik end aidata ja elada täisväärtuslikku elu ilma igapäevase ebamugavustundeta kõhus.

Blogi koostas Diana Zintšenko

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Liitu uudiskirjaga
ning saadame sulle 10 nippi, millega saad tagada endale parima unekvaliteedi. Lisaks saad 10% soodustust esimeselt ostult!
0
    0
    Sinu ostukorv
    Sinu ostukorv on tühiTagasi poodi