fbpx

Kuidas toitumise abil olla nooruslikum ja tervem?

Me sööme selleks, et elada. Kuidas aga elada pikemalt ja kvaliteetsemalt? Vastus on lihtne – tasakaalustatud toitumise abil. Toitumine mõjutab inimest igat pidi, nt kaalunumbri, naha ja küünte seisundi, vaimse heaolu, eluea kaudu. Nende teemadega seotud küsimustele annab vastuse toitumisterapeut ja treener Kendra Vaino.

Miks on mitmekülgne toitumine tähtis?

Toidust saame nii elutegevuseks energiat andvaid makrotoitaineid – süsivesikuid, valke ja rasvu – kui ka organismi toimimiseks asendamatuid mikrotoitaineid – vitamiine ja mineraalaineid.

Mitmekülgse ja oma energiavajadusele vastava toitumise abil on meil võimalik saada kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalained otse toidust. Mitmekülgne ja tasakaalustatud toitumine tähendab, et süüa tuleb kõikidest toidugruppidest midagi: teravilju, puu- ja köögivilju, piimatooteid, kala, muna ja liha, toidurasvu (sh pähklid ja seemned). Enamiku vitamiinide ja mineraalainete varu organismis on lühiajaline, mistõttu peab meie toidulaud olema mitmekülgne iga päev.

Kuidas aitab tasakaalustatud toitumine meid noorema ja tervemana hoida?

Tasakaalustatud toitumine hoiab meie organismi efektiivselt toimivana ning aitab püsida terve ja energilisena. Erilist rolli mängivad siin antioksüdandid, milleks on A-, C- ja E-vitamiinid, koensüüm Q10 ning mineraalained seleen, magneesium ja tsink. Antioksüdantide ülesanne on kehast vabu radikaale elimineerida. Selle tegevuse toimel antioksüdandid aeglustavad vananemist, aitavad võidelda allergiate vastu, vähendavad teatud haiguste (nt südamehaigus, vähk) tekkimise riski ning tugevdavad meie immuunsüsteemi.

Suurema koormusega treenivad tervisesportlased võiksid jälgida lisaks toidu kaaliumi- ja magneesiumisisaldust ning hoolitseda, et rauanäitajad oleksid normi piires. Antioksüdandirikkad toiduained on näiteks granaatõun, mustikad, lehtkapsas, spinat, brokoli, vaarikad, peet, maks, muna, krevetid, kala, pähklid, seemned.

Pilt2

Kes peaks multivitamiinide ja mineraalainete tarbimisele eritähelepanu pöörama?

Osal inimestel (väikelastel, sportlastel, rasedatel, eakatel) võib mikrotoitainete vajadus olla suurenenud. Sel juhul peab tegema muudatusi toidusedelis või tarbima toidulisandina multivitamiine ja/või mineraalaineid. Vajadus toidulisandi järele võib tekkida eelkõige siis, kui allergia, toidutalumatuse või haigusseisundi tõttu ei saada toidust vajalikke aineid kätte. Et veenduda, kas Sul võib toidulisandeid tarvis minna, oleks hea esmalt konsulteerida perearstiga, kes aitab täpsemalt määratleda Su kaebusi ja paneb diagnoosi või toitumisspetsialistiga, kes aitab menüüd kohendada.

Kokkuvõte

Toitumise mitmekesisus paistab välja nii nooruslikus välimuses kui ka energiatasemes! Kui tunned, et Sa ei saa toitumise tõttu piisavalt vitamiine ja mineraalaineid, siis võib Sind aidata NutriDreami multivitamiinide ja mineraalide kompleks.

Autor

Seotud tooted

Liitu uudiskirjaga
ning saadame sulle 10 nippi, millega saad tagada endale parima unekvaliteedi. Lisaks saad 10% soodustust esimeselt ostult!
0
    0
    Sinu ostukorv
    Sinu ostukorv on tühiTagasi poodi