fbpx

Liigeste ja lihaste roll meie igapäevases elus

Liigesed ja lihased annavad meie kehale liikuvuse. Kui oleme noored ja terved, tundub iseenesestmõistetav, et meie keha funktsioneerib normaalselt. Paraku kohtame järjest sagedamini ka noori inimesi, kes kaebavad lihas- või liigesvaevuste üle. Uurisime toitumisnõustaja ja treeneri Kaisa Torni käest, miks on oluline enda lihaste ja liigeste eest hoolt kanda igas eas – järgnevalt toome välja tema mõtted antud teemal.

 

Millist rolli mängivad liigesed ja lihased meie kehas?

Liigesed annavad meie kehale painduvuse. Elu jooksul liigesed ja liigeskõhred kuluvad. Vaatamata sellele on võimalik tervisliku toitumise ja treeningu abil liigesevaevusi ennetada. Liigeste tööd aitavad parandada näiteks glükosamiin ja kondroitiin. Glükosamiin on looduslik ühend, mida leidub ka inimese organismis. Kuna glükosamiini tootmine kehas elu jooksul väheneb, võib seda toidulisandite näol juurde tarbida. Glükoosamiinsulfaadi päevane soovituslik annus on 500 mg, mille saab kätte Toidulisand Liigestele tootest.

Lihased annavad meie kehale liikuvuse ning need töötavad paarikaupa, tehes vastandlikke liigutusi – üks tõmbub ja lüheneb, teine lõtvub ja pikeneb. Töötamiseks vajamineva energia saavad nad rasvade ja glükoosi lõhustamisest. Veri kannab kopsudest hapnikku ja sooltest glükoosi lihastesse. Hapnikurikka vere saamiseks peavad süda ja kopsud tugevalt tööd tegema, seetõttu tunnemegi intensiivse pingutuse korral pulsitõusu. Füüsiline aktiivsus suurendab kopsumahtu, parandab vereringet ja suurendab lihaste liikuvsust ning liigeste painduvust.

Mis asi on fastsia?

Fastsia on kile laadne tugev kollageenne materjal, mis katab kogu meie keha võrgustikuna. Fastsia ümbritseb lihaseid, luid, liigeseid, kõõluseid ja organeid. Vähene liikumine ja vananemine muudavad selle aga tihkeks. Sellest tingituna võib inimene tunda liigestes ja lihastes jäikust, millepuhul võivad abiks olla glükosaminsulfaat, kondroitiinsulfaat ja kollageen.

 

Miks on kollageeni tarbimine lihaste ja liigeste jaoks oluline?

Kollageen on meie kehas enim levinud valk, mida leidub lihastes, nahas, veres, luudes, liigestes ja kõõlustes. Meie keha suudab ise kollageeni toota – selleks on vaja sobilikke ehitusmaterjale ehk erinevaid kollageeni moodustamises osalevaid toitaineid. Alates 25. eluaastast kollageeni tootmine kehas väheneb – seda pärsivad ka elustiili harjumused nagu suitsetamine, liigne päevitamine ja ebatervislik toitumine. Kollageeni vähenedes hakkavad ilmnema kortsud, nahk lõtvub ja võivad tekkida isegi liigese ja lihasevalud, seetõttu on soovitatav seda juurde tarbida. Kollageen sisaldab mitmeid asendamatuid aminohappeid, mida keha vajab igapäevaseks efektiivseks toimimiseks. Näiteks aminohape glütsiin toetab lihaseid ja ainevahetust, olles osaline protsessis, mille käigus glükoos muutub energiaks. Seetõttu on kollageeni hea tarbida pärast sportimist ja neil, kes igapäevaselt füüsilise koormusega tööd teevad. Kollageeni on mugav manustada supertoidusegudest, mis sisaldavad juba C-vitamiini, sest ainult sellega koos saab keha korralikult kollageeni sünteesida. Kollageeni supertoit on abimees sinu teekonnal kauni, noorusliku ja tervisliku eluviisi poole!

Millest tuleneb lihaste krampi tõmbumine ja kuidas seda ennetada?

Lihased tõmbuvad krampi eelkõige stressi ja liigse treeningkoormuse tõttu – oluline on lasta neil pärast suurt koormust korralikult taastuda. Lihaspingetest taastumiseks ja krampide ennetamiseks on väga hea kasutada magneesiumi. Üks võimalus on teha magneesiumiga vanne – selleks lisatakse vanni üks tassitäis magneesiumihelbeid ning seal peab olema umbes 20 minutit. Teine võimalus on tarbida magneesiumit regulaarselt toidulisandina. Igapäevase võrdluskoguse saab kätte kahest tabletist NutriDream Magneesium + B6-vitamiini toidulisandist. Magneesiumi tarbimine leevendab lihaspingeid ja tagab rahuliku une!

 

Allikas: NutriDreami intervjuu toitumisnõustaja ja treeneri Kaisa Torniga 

Seotud tooted

Liitu uudiskirjaga
ning saadame sulle 10 nippi, millega saad tagada endale parima unekvaliteedi. Lisaks saad 10% soodustust esimeselt ostult!
1
    1
    Sinu ostukorv
    Toidulisand liigestele
    1 X  18,49 =  18,49