fbpx

Antioksüdandid: miks need on tervise jaoks hädavajalikud?

Antioksüdandid on organismi üks tähtsamaid kaitsemehhanisme vabade radikaalide kahjuliku mõju vastu. Vabad radikaalid on ühendid, mis võivad kahjustada organismis toimuvaid protsesse, kui nende tase kehas tõuseb liiga kõrgeks. Vabade radikaalide liig on seotud mitme haigusega, sealhulgas diabeedi, südamehaiguste ja vähiga. Antioksüdandid on aga ained, mis kaitsevad meie organismi krooniliste haiguste tekke eest. Selles blogipostituses anname ülevaate, mis antioksüdandid on, kuidas nad töötavad ja millised on nende potentsiaalsed eelised.

Mis on antioksüdandid?

Antioksüdandid on ühendid, mis suudavad neutraliseerida vabu radikaale – ebastabiilseid molekule, mis võivad kahjustada rakke, valke ja DNA-d. Vabad radikaalid tekivad meie kehas ainevahetuse käigus, kuid neid toodetakse ka väliste tegurite mõjul. Näiteks võivad vabad radikaalid tekkida suitsetamise, ebatervisliku toitumise, õhusaaste ja infektsioonide tõttu.

Antioksüdandid on kõigi elusolendite ellujäämiseks hädavajalikud. 

Peamised antioksüdandid, mida peetakse hädavajalikuks on: 

  • Vitamiinid: E- ja C-vitamiin
  • Mineraalid: seleen ja tsink
  • Fütotoitained: karotenoidid ja flavonoidid
Kuidas antioksüdandid toimivad?

Kui vabade radikaalide tase kehas tõuseb liiga kõrgele, tekib oksüdatiivne stress, mis võib põhjustada rakukahjustusi ja soodustada selliste haiguste arengut nagu vähk, südamehaigused, diabeet ja neurodegeneratiivsed haigused nagu Alzheimeri tõbi.

Antioksüdandid toimivad kui “kaitsevägi”, mis annetab oma elektrone vabadele radikaalidele, neutraliseerides need enne, kui need jõuavad kahjustada rakke ja kudesid. See protsess aitab säilitada tasakaalu vabade radikaalide ja antioksüdantide vahel.

Antioksüdantide kasu tervisele:
  1. Kardiovaskulaarne tervis: Antioksüdandid, nagu C-vitamiin ja E-vitamiin, aitavad vähendada arterite kahjustusi, mis võivad viia südame-veresoonkonna haigusteni. Need aitavad alandada põletikku ja hoida veresooned tervena.
  2. Nahahooldus: Antioksüdante, nagu beetakaroteen ja koensüüm Q10, kasutatakse sageli naha tervise toetamiseks. Need aitavad kaitsta nahka UV-kiirte põhjustatud kahjustuste eest ja aeglustavad vananemisprotsessi.
  3. Immuunsüsteemi tugi: Antioksüdandid mängivad olulist rolli immuunsüsteemi tugevdamisel, toetades organismi võimet võidelda infektsioonide ja haigustega. Vitamiin C on tuntud kui immuunsüsteemi võimsaim toetaja.
  4. Aju tervis: Uuringud on näidanud, et antioksüdandid võivad aidata kaitsta aju oksüdatiivsete kahjustuste eest, mis on seotud vananemise ja neurodegeneratiivsete haigustega. Flavonoidid ja polüfenoolid, mida leidub marjades ja rohelises tees, võivad toetada kognitiivseid funktsioone.
Antioksüdantide allikad

Parim viis antioksüdantide saamiseks on tarbida mitmekesist ja tasakaalustatud toitu, mis sisaldab rohkesti puu- ja köögivilju. Igapäevaselt soovitatakse süüa vähemalt 500g köögivilju ja 200-400g marju/puuvilju. Parimad antioksüdantide allikad on:

  • Marjad (nt. mustikad, vaarikad, maasikad, mustsõstrad)
  • Roheline tee
  • Tumerohelised lehtköögiviljad (nt. spinat, kale)
  • Ristõielised köögiviljad (nt. brokoli, lillkapsas, redis)
  • Pähklid ja seemned (näiteks brasiilia pähkel on suurepärane seleeni allikas)
  • Tume šokolaad
Kas vajame toidulisandeid?
  • Kuigi toitumine mängib keskset rolli, võib toidulisandite tarbimine olla kasulik, eriti juhul, kui kiire elutempo tõttu ei saada organismile olulisi antioksüdante menüüst piisavalt kätte. NutriDream e-poes on antioksüdantidest valikus:

    Tugeva antioksüdantide taseme säilitamine läbi toitumise ja vajadusel toidulisandite abil võib aidata parandada üldist tervist, kaitsta krooniliste haiguste eest ning toetada organismi nooruslikkust ja elujõudu.

    Tervise hoidmine läbi tasakaalustatud toitumise ja kvaliteetsete toidulisandite on lihtne samm, mis võib anda pikaajalist kasu!

Blogi koostas Diana Zintšenko

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Liitu uudiskirjaga
Liitu uudiskirjaga ja saad 10% soodustust esimeselt ostult!
0
    0
    Sinu ostukorv
    Sinu ostukorv on tühiTagasi poodi