fbpx

B-VITAMIINI PUUDUS

B-vitamiinist tuleb rääkida tegelikult mitmuses: B-grupi vitamiinidest. Osa neist on teada pigem numbri järgi – B1, B2, B3, B5, B6 ja B12; osa aga tuntakse nimetuse järgi, nagu biotiin (B7) ja folaadid (B9). Tegu on vesilahustuvate vitamiinidega, mille vajaduse katmiseks tuleb toituda mitmekesiselt. Siiski on näha inimeste menüüsid analüüsides, et neist teatud B-vitamiinide katmine võib osutuda keeruliseks. Palju erinevaid B-grupi vitamiine on näiteks lihas, maksas ja kalas. Taimse toidu puhul tuleks tähelepanu pöörata eri seemnetele ja pähklitele.

Üldistades saab öelda, et B-grupi vitamiinid tagavad rasvade, süsivesikute ja/või aminohapete normaalse ainevahetuse ning me vajame neid närvisüsteemi ja lihaste talitluseks. B-grupi vitamiinide puudus võib anda märku väsimuse, lihasnõrkuse aga ka meeleolumuutuste näol. Igal B-grupi vitamiinil on ka oma erisused, näiteks B1-vitamiin vastutab lisaks eelnimetatule maomahla normaalse tekkimise eest, B2-vitamiini puudus võib väljenduda naha, küünte ja juuste kehvas seisukorras, B5-vitamiin suurendab organismi vastupanuvõimet stressi ja antibiootikumide toksilise mõju vähendamiseks, B6-vitamiini on vaja serotoniini tekkeks ning ta osaleb (nagu ka B9 ja B12) vereloomeprotsessis ja B9 ehk foolhape on oluline ka loote närvisüsteemi arengus.

B-vitamiini puudusest rääkides mõeldakse selle all tihti B12-vitamiini ehk kobalamiini. Nimelt suudab inimese seedekulgla sünteesida teatud koguses enamikku B-grupi vitamiine, kuid seda vaid siis, kui vajalikud eelühendid saadakse toiduga ja soolestiku mikrofloora toimib normaalselt. Vesilahustuvad vitamiinid ei ladestu meie organismis, seega esineb pigem nende puudust kui üledoseerimist. B12-vitamiini varu erandina teistest B-vitamiini gruppidest on meie organismis 5–6 aastaks. Toiduga seotud B12-vitamiini puudust võib täheldada eelkõige täiskasvanutel, kes on olnud mitu aastat taimetoitlased ning ei ole tarvitanud B12-toidulisandeid ega B12-vitamiiniga rikastatud toite. Ka vanusega või bariaatrilise operatsiooni tagajärjel väheneb B12-vitamiini omastatavus. Meie organism omastab hästi B12-vitamiini vaid loomsest toidust (sh juust, kodujuust ja muna).
Kui tekib kahtlus B-vitamiinide puuduse suhtes, tasub menüü analüüsiks ja soovituste saamiseks ühendust võtta toitumisnõustaja või -terapeudiga. Erinevatel individuaalsetel toitumise ja organismi eripära korral võib olla toidulisandite tarbimine vajalik.

Kasutatud allikad

Annely Soots, „Tervis toidust“; Tagli Pitsi ja Kristin Salupuu, „Tervislik toitumine“; Tervise Arengu Instituut, „Vitamiinid“

Kendra K. Vaino

Toitumisterapeut (EKR6)

www.foodandfitness.ee

 

Seotud tooted

Liitu uudiskirjaga
ning saadame sulle 10 nippi, millega saad tagada endale parima unekvaliteedi. Lisaks saad 10% soodustust esimeselt ostult!
1
    1
    Sinu ostukorv
    Magneesium + B6-vitamiin
    1 X  14,49 =  14,49